Μελομακάρονα


Σήμερα φτιάξαμε και τα μελομακάρονα! Τη συνταγή την έχω ξαναφτιάξει, την έχω βρει στο διαδίκτυο και είναι πολλές φορές δοκιμασμένη, οπότε αν την ακολουθήσετε πιστά το αποτέλεσμα είναι σίγουρο!


Υλικά :

Ελαιόλαδο : 2 φλιτζάνια

Κονιάκ : ½ φλιτζάνι

Αρωματικά :
Γαρύφαλλο κοπανισμένο : 1 κ.γ.
Κανέλλα : 2 κ.σ.
Μοσχοκάρυδο : 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο
Μπαχάρι τριμμένο : 1 κ.γ.
Βανίλιες : 2
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια κι ένα λεμόνι

Πορτοκάλι χυμός : ½ φλιτζάνι
Σόδα : 1 κ.γ.

Ζάχαρη : ½ φλιτζάνι

Σιμιγδάλι ψιλό : 2 φλιτζάνια

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις : 4 φλιτζάνια. Σε όλα τα παραδοσιακά γλυκά χρησιμοποιώ αλεύρι “ΜΑΝΝΑ”

Μπέικιν πάουντερ : 2 κ.γ.


Σιρόπι :
Ζάχαρη : 3 φλιτζάνια
Μέλι : 1 ½ φλιτζάνι
Νερό : 2 φλιτζάνια

Καρυδόψιχα : 1 κιλό

Προετοιμασία :

Συλλέγουμε όλα τα αρωματικά. Στο γλυκό αυτό με βοηθάνε πολύ οι μεζούρες που έχω αγοράσει από τα Williams-Sonoma


Εκτέλεση :
Στο μίξερ μας σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε το λάδι με το κονιάκ και τα αρωματικά.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι –σε μεγάλο ποτήρι γιατί το συγκεκριμένο μίγμα αφρίζει- και τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και στο τέλος το σιμιγδάλι.

Αφήνουμε το μίγμα περίπου 20 λεπτά να απορροφήσει όσα υγρά μπορεί γιατί αν ρίξουμε απευθείας το αλεύρι θα φαίνεται σαν να χρειάζεται περισσότερο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή, μόλις να πλάθεται και όταν μένει λίγο να βγάζει κάπως το λάδι. Αν είναι πιο σφιχτή τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφούν το σιρόπι. Αν γίνει πολύ μαλακή τα μελομακάρονα θα σκάνε και θα διαλύονται. Το ιδανικό είναι να σκάνε πολύ λίγο στο ψήσιμο.

Η ζύμη σφίγγει αν τα ζυμώσουμε πολύ και δε φουσκώνει τόσο καλά. Ανακατεύουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε ίσα ίσα για να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη, δε συνεχίζουμε γιατί η ζύμη σφίγγει.

Υπολογίστε περίπου 15-16 ml ζύμης για κάθε μελομακάρονο -αντιστοιχεί σε μια κουταλιά σούπας / 1 tablespoon-. Ξεγελάνε στο μάτι και φαίνονται μικρά αλλά όταν ψήνονται φουσκώνουν και απλώνουν. Γίνονται περίπου 70 κομμάτια.

Τα πλάθουμε σαν χοντρά δάχτυλα κυλινδρικά, καθώς ψήνονται παίρνουν ένα πιο πεπλατυσμένο σχήμα. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.


Ψήσιμο :

Ψήνουμε στους 175ο C με αέρα για 25 min.

Μέλωμα :

Χρησιμοποιούμε πλατιά κατσαρόλα ώστε να χωράνε όλα τα μελομακάρονα κάθε ταψιού. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά ενώ το ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Βουτάμε τα μελομακάρονα ζεστά ενώ το σιρόπι σιγοβράζει στην ένταση 1 για 8-10 περίπου λεπτά.


Αφού σιροπιάσουμε περίπου τα μισά, αραιώνουμε το σιρόπι με λίγο βραστό νερό γιατί έχει δέσει και δεν απορροφάται από τα μελομακάρονα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

Καρυδάκι :

Έχουμε τρίψει την καρυδόψιχα και ρίχνουμε αρκετή ποσότητα σε ένα ταψί ή όπου θα αποθηκεύσουμε τα μελομακάρονα, π.χ. σε ένα μεγάλο ορθογώνιο tupper. Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από την κατσαρόλα όπου τα μελώνουμε και τα ακουμπάμε πάνω στην καρυδόψιχα. Επιπλέον ρίχνουμε καρυδόψιχα από πάνω.

1 σχόλια:

hadassawadhams είπε...

New York City's first licensed sports betting - Dr.MCD
New York 의정부 출장마사지 City now has 정읍 출장마사지 the first legal sports gambling licenses from 포천 출장마사지 the US Gambling Commission 안양 출장안마 and regulated by the New 안양 출장안마 York Gaming Control

Δημοσίευση σχολίου