Πορτοκαλόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Την Πορτοκαλόπιτα αυτή άργησα να την ανακαλύψω... τη δοκίμασα πρώτη φορά το Πάσχα του '09 από τα χεράκια του φίλου μου Σωτήρη.

TIP1 : Η συνταγή είναι πανεύκολη και θα γίνει ακόμα ευκολότερη αν το φύλλο το έχετε ξεράνει αρκετά ώστε να θρυμματιστεί πολύ εύκολα. Ξεχωρίστε λοιπόν τα φύλλα και αφήστε τα να ξεραθούν με χάρη :)

TIP2 : Ανακατέψτε πολύ καλά το φύλλο με το μείγμα των υπολοίπων υλικών προσπαθώντας να μην δημιουργηθούν σκληρές μάζες ζύμης. Δύο πηρούνια θα κάνουν αρκετά καλή δουλειά!

Πιστεύω ότι η καλύτερη εκδοχή της είναι να σερβιριστεί κρύα.

Υλικά :

Φύλλο κρούστα : 1 πακέτο 450-500gr
Καλαμποκέλαιο: 1 ποτήρι
Ζάχαρη : 1 ποτήρι
Πορτοκάλι : Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Baking powder : 1 φακελ. Baking powder 20γρ
Βανίλια : 1
Αυγά : 4
Γιαούρτι : 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2 ή 0%
Για το σιρόπι :
Ζάχαρη : 2 ποτήρια
Νερό : 3 ποτήρια
Πορτοκάλι : Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση :

Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το αφήνουμε να στεγνώσει, ώστε να κομματιάζεται εύκολα. Σε μισή ώρα το αποτέλεσμα θα είναι σούπερ! Πάνω στον πάγκο εργασίας κομματιάζουμε το φύλλο σε ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε το φύλλο στο μείγμα και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να μουσκέψει καλά.

Βουτυρώνουμε 1 ταψί με 35cm διάμετρο και αδειάζουμε όλο το υλικό.

Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά. Στα 30 λεπτά, αν δεν έχει ψηθεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Για να βεβαιωθούμε ότι η πορτοκαλόπιτα είναι καλά ψημένη, μπήγουμε ένα κοφτερό μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνό τότε το γλυκό είναι έτοιμο.

Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά.

Όπως είναι καυτό περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.

Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα με γλυκό κουταλιού, πορτοκάλι ή παγωτό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου