Κουραμπιέδες της Νατάσσας!


Τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου Νατάσσα και τη δοκίμασα πρώτη φορά σήμερα. Για την ακρίβεια είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω κουραμπιέδες και πιστεύω ότι βγήκαν αρκετά καλοί αν και η πραγματική τους γεύση θα φανεί μια μέρα μετά! Τα υλικά είναι αρκετά, μου βγήκαν 132 κουραμπιέδες (!!!) και θα έβγαιναν ακόμα περισσότεροι αν τους έφτιαχνα από την αρχή κομψούς, κουραμπιεδάκια δηλαδή! Οι μισοί είναι κανονικού μεγέθους ενώ οι άλλοι αρκετά μικρότεροι, όχι μπουκίτσες βέβαια…

TIP1: ... για καλύτερη αποθήκευση... Μπορείτε να περάσετε τους κουραμπιέδες από ζάχαρη άχνη αφού ψηθούν χωρίς όμως να τους ρίξετε όλη τη ζάχαρη. Όταν θα τους σερβίρετε ρίχνετε την απαιτούμενη ζάχαρη

TIP2 : ...για καλύτερη εμφάνιση... Όταν ρίξετε την άχνη πιέζετε κάθε κουραμπιέ με μια χαρτοπετσέτα ώστε το στρώμα άχνης να είναι ομοιόμορφο και σταθερό :)

Πάμε στη συνταγή!

Υλικά :

Βούτυρο γάλακτος ΗΠΕΙΡΟΣ : 600 gr (σε θερμοκρασία δωματίου). Χρησιμοποίησα τελικά το Ροδάμι από τα AB γιατί δεν βρήκα το ΗΠΕΙΡΟΣ. Σε κάθε περίπτωση βάζουμε βούτυρο γάλακτος από αιγοπρόβειο γάλα

Φυτίνη : 1 κουτί των 800 gr (εκτός ψυγείου επίσης)

Ζάχαρη : 3 ποτήρια κρασιού

Αυγά : 3 κρόκους και 1 ολόκληρο

Κονιάκ : 1 φλυτζανάκι του καφέ

Αμύγδαλα : 1 kgr όχι ασπρισμένα, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα

Αλεύρι : 2 kgr αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Σε γλυκά χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα το αλεύρι "ΜΑΝΝΑ" που το βρίσκω στα ΑΒ –κίτρινη συσκευασία-

Ζάχαρη άχνη : 2 kgr

Βανίλιες : 3

Ανθόνερο

Εκτέλεση :

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο και τα χοντροκόβουμε στο multi.

Χτυπάμε καλά το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι να λένε ότι το μυστικό στους κουραμπιέδες είναι το χτύπημα στο βούτυρο. Το χτύπησα λοιπόν ½ ώρα στην ταχύτητα 2 του μίξερ. ΠΡΟΣΟΧΗ: το βούτυρο πρέπει να είναι από ώρες εκτός ψυγείου.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε πάλι και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα αυγά.

Προσθέτουμε και το κονιάκ και χτυπάμε λίγο ακόμα.

Εδώ σταματά η δουλειά του μίξερ και αναλαμβάνουν τα χεράκια μας!
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα με το χέρι. Προσθέτουμε και το αλεύρι. Βάζουμε το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να δούμε πόσο θα πάρει. Το ένα κιλό –όπως είχε πει και η Νατάσσα- το έριξα μονομιάς αλλά το υπόλοιπο λίγο-λίγο. Από το δεύτερο kgr χρησιμοποίησα τα 850 gr . Η Νατάσσα άλλη χρονιά είχε χρειαστεί 2 kgr ακριβώς ενώ μια άλλη 2.300 gr! Σε εμένα πάλι χρειάστηκαν 1.850gr!

Συνεχίζουμε με το πλάσιμο. Χρησιμοποιούμε ταψιά στα οποία στρώνουμε λαδόκολλα. Οι κουραμπιέδες αυτοί, δεν έχουν μέσα κανένα διογκωτικό, οπότε, κανονίζετε το μέγεθος που θέλετε από την αρχή, αφού ελάχιστα θα φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 και πλάθουμε τους κουραμπιέδες. Ψήνουμε κάθε ταψί 20-25 min στους 200-210 βαθμούς.

Στρώνουμε σε επιφάνεια εργασίας αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε με ένα κόσκινο ή σουρωτήρι ζάχαρη άχνη. Τοποθετούμε τους ψημένους κουραμπιέδες ενώ είναι ακόμα ζεστοί και ρίχνουμε αν θέλουμε λίγες σταγόνες ανθόνερο. Κατόπιν ρίχνουμε ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε ανακατεύουμε τις βανίλιες με τη ζάχαρη άχνη για να μυρίζουν βανίλια οι κουραμπιέδες.

Την επόμενη μέρα τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και τους ξαναρίχνουμε ζάχαρη άχνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου