Μουστοκούλουρα!!!



Σεπτέμβρης... και όσοι μένουν κοντά σε αμπέλια θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν μούστο και καλό πετιμέζι!!!

Πάντα τρελαινόμουν για μουσταλευριά οπότε μόλις αντιλήφθηκα ότι το κοντινό πατητήρι είχε ανοίξει, προμηθεύτηκα 3 λίτρα μούστο και 1 λίτρο πετιμέζι!!! Το πετιμέζι το αγόρασα για να το χρησιμοποιώ σε dressings σαλάτας... αλλά τελικά χρησιμοποιήθηκε αλλού! Όπως έμαθα αργότερα χρησιμοποιείται και στα μουστοκούλουρα όταν πια η εποχή που βρίσκεις μούστο έχει παρέλθει...

Μετά τις προμήθειες άρχισα να ψάχνω συνταγές για μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Τελικά αποφάσισα να δοκιμάσω μόνο τα μουστοκούλουρα χρησιμοποιώντας τη συνταγή της κ. Βούλας - εξαιρετικής μαγείρισσας - η οποία έχει μόνο πετιμέζι.

Ο μούστος... ακόμα περιμένει. Σύμφωνα με την πωλήτρια, διατηρείται στο ψυγείο για ένα μήνα και στην κατάψυξη μεγαλύτερο διάστημα.



Υλικά

1 ποτήρι μούστο ζεστό ή 1/2 ποτήρι πετιμέζι + 1/2 ποτήρι ζεστό νερό
1 κουτ. γλυκού σόδα
2/3 ποτηριού ζάχαρη
1 ποτήρι λάδι
3 κουτ. γλυκού Κανέλλα
1/2 κουτ. γλυκού Γαρύφαλλο
2 κουτ. γλυκού Μμπέικι Πάουντερ
1 κιλό αλεύρι
λίγο κονιάκ

Εκτέλεση

Στο ζεστό νερό διαλύουμε τη ζάχαρη, ρίχνουμε το πετιμέζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το λάδι, τη σόδα και τα μπαχαρικά. Στο τέλος ανακατεύουμε το Μπέικι Πάουντερ με το αλεύρι και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα.

Προσέχουμε ώστε να μην ανακατέψουμε για πάρα πολύ ώρα τη ζύμη γιατί σφίγγει. Η ζύμη θα πρέπει να είναι όπως των μελομακάρονων, να είναι υγρή και να "λαδώνει".

Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο μέγεθος που επιθυμούμε -δεν φουσκώνουν πολύ- και τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου